Stort intresse för Arbetsmarknadskunskap i Almedalen

Publicerad 6 juli, 2013
Arbetsmarknadskunskap och Jobba i Västerås arrangerade fyra seminarier under almedalsveckan i Visby och träffade en rad ledande opinionsbildare och beslutsfattare inom områdena arbetsmarknad och utbildning.
BILDGALLERI Dela

– Det har varit en väldigt givande vecka. Vi gläds åt det stora intresset som finns för Arbetsmarknadskunskap. Vi tar med oss hyllningar, nya idéer och inspiration när vi fortsätter att utveckla satsningen, säger JIV:s verksamhetschef Björn Nordén.

JIV genomförde två seminarier om satsningen Arbetsmarknadskunskap, som efter framgången i Västmanland nu tar steget att spridas nationellt. JIV:s inspiratörer Sara Wallentin och Ted Radgren höll lektioner i arbetsmarknadskunskap med elever, riksdags- och kommunpolitiker samt arbetsgivare i skolbänken. Efter lektionerna följde en diskussion av en namnkunnig panel.

– Seminarierna drog fullt hus och vi mötte ett enormt gensvar. Det finns ett stort behov av att öka kunskapen om arbetsmarknaden för att hjälpa ungdomar till jobb. Det visar inte minst att 30 kommuner visar intresse för satsningen och det stora politiska intresset för våra idéer, säger projektledaren Linda Wiltebo.

Löpande genomför Jobba i Västerås branschanalyser som skapar underlag för kommunikationen på skolorna. Inom projektet ECC (Energy Competence Center) har JIV på uppdrag av och tillsammans med VINNOVA genomfört den mest genomgripande analysen av energibranschen hittills. Den presenterades av rapportförfattarna Samuel Strömgren och Björn Nordén vid två tillfällen, med företagsledare från stora energiföretag i publiken.

– Kompetensförsörjningsfrågorna och den här typen av nationella analyser har hittills inte figurerat i de internationella energidiskussionerna - trots att de är en förutsättning för den globala energiomställningen. Här går Sverige före och då är det naturligt att man vill föra dialog med oss, säger Björn Nordén.