Sverige lider brist på ingenjörer

Publicerad 24 september, 2014
Det är brist på ingenjörer, inte bara i Sverige, utan i hela Europa
Dela

År 2030 kommer det, enligt SCB, saknas 50 000 ingenjörer i Sverige om dagens trender håller i sig. Tillföljd av stora pensionsavgångar och litet intre för tekniska utbildningar kommer Sverige att ha en stor brist på ingenjörer i framtiden. 

– En av de utmaningar vi står inför är den stora kompetensbristen inom teknikområdet. Det är ett gap mellan hur många som lämnar arbetsmarknaden och hur många nya som kommer in, sa Åsa Jackson som är personaldirektör på ABB.

I vetskap om detta startades praktikprogrammet Tekniksprånget av kungliga Ingenjörsvetenskaps akademin på uppdrag av skolverket år 2012. Programmet innebär fyra månaders betald praktik till ungdomar som läst matematik 4 och fysik 2 och som vill få en inblick i vad ingenjörsyrket innebär.

Läs nyheten i VLT här och läs mer om Tekniksprånget här