Nu börjar resan till jobbet

Just nu ligger alla jobb inom räckhåll. Till vissa av dem måste man gå längre. Andra behöver man ha speciella förutsättningar för att passa till.
Dela

Webben är en osannolikt bra plats för att få information om var framtidens jobb finns. Först gäller det att hitta fram till informationen.

Här listar vi flera bra sajter för att veta mer om utbildningar, gymnasieval, jobb och arbetsmarknad. Saknar du någon sida som har mycket bra information - hör av dig till oss och berätta via Facebook eller mejl!

LÄNKAR ATT BESÖKA:

Yrkeskompassen

Yrkeskompassen är en vägledningstjänst på arbetsformedlingen.se som visar arbetsmarknadsläge och framtidsutsikter för cirka 200 yrken, som täcker 80 procent av sysselsättningen på arbetsmarknaden. Det är de vanligaste yrkena samt de som är på väg att öka i storlek.

Ingenjörsvägen

Teknikföretagens sajt om ingenjörsutbildningar och ingenjörsyrken. Här hittar du alla ingenjörsutbildningar, personporträtt och olika karriärmöjligheter.

Gymnasieinfo

Allt du behöver veta om gymnasieskolan olika program och behörighet. Skolverket står bakom sidan som även lyfter fram olika yrken.

Studera.nu

Studera.nu är Högskoleverkets webbplats för studieinformation. Här hittar du allt om hur högskolestudier fungerar och du får hjälp att välja och jämföra utbildningar.

Yrkeshögskolan (Yh)

Här kan du läsa om olika eftergymnasiala yrkesutbildningar utanför högskolan. En enkel sökfunktion visar vilka utbildningar som finns och var de ligger.

Mälardalens högskola

Mälardalens högskola, med säte i Västerås och Eskilstuna har 13 000 studenter. Här kan du läsa om deras utbildningar och hur det är att plugga på högskolan.

Gymnasium.se

Här finns samlad information om alla Sveriges gymnasieskolor och mängder av matnyttig information inför gymnasievalet, om utlandsstudier, skolrecensioner, elevbloggar, en yrkesguide och mycket mer.

Framtidsvalet

Information för dig som går i år 7-9 och gymnasiet om utbildningar, jobb inom olika branscher och arbetsmarknaden i stort.

Teknikcollege

Teknikcollege bedrivs av kommuner och företag i samverkan och det finns ett 150-tal Teknikcollegecertifierade utbildningsanordnare runt om i hela Sverige.

Yrmis

En guide och inspirationskälla för unga människor vad gäller yrkesval och framtida karriär med hjälp av kortfilmer.

Karriär i handeln

Här kan du lära dig mer om handeln, läsa om olika handelsyrken och ta reda på vilka utbildningar som kan leda till jobb. Det finns material för skolpersonal, elevbloggar, platsannonser och webbfilmer.

Allastudier.se

Här har Metro samlat Sveriges skolor och utbildningar kombinerat med en sökmotor så att du lätt och snabbt kan hitta en utbildning som passar dig, plus inspiration och råd.

Lönestatistik.se

Är du nyfiken på vilken lön ett yrke har? På denna sida finns samlad statistik över ett brett antal yrken.