Länkar om branscher och jobb

Branschkännedom är en viktig pusselbit för att stärka förståelsen av framtidens arbetsmarknad
Dela

Länkarna på den här sidan är inriktade på fördjupning och bakgrundskunskap för elever, skolpersonal och föräldrar, med speciell inriktning på branscher. Ifall du ser andra sidor som du tycker är hjälpsamma om arbetsmarknad och utbildning så kan du väl ropa till så att vi också hittar fram till dem!

LÄNKAR ATT BESÖKA:

Yrkeskompassen

Yrkeskompassen är en vägledningstjänst på arbetsformedlingen.se som visar arbetsmarknadsläge och framtidsutsikter för cirka 200 yrken, som täcker 80 procent av sysselsättningen på arbetsmarknaden. Det är de vanligaste yrkena samt de som är på väg att öka i storlek.

Bli Samhällsbyggare!

Här finns information om vilka olika yrken och möjligheter det finns för er som vill påverka sin och sina medmänniskors miljö och livskvalitet och vilka utbildningar som leder dit. Med information för elever, lärare och föräldrar.

Gymnasieinfo

Allt du behöver veta om gymnasieskolan olika program och behörighet. Skolverket står bakom sidan som även lyfter fram olika yrken.

Välj IT

Information om IT-yrken och länkar som beskriver karriärvägar och utbildningar.

Bli plåtslagare

Information om plåtslageribranschen inför gymnasievalet.

Ekonomifakta

Information och statistik inom energi, företagande, samhällsekonomi, arbetsmarknad, skatter och utbildning i Sverige. Svenskt Näringsliv står bakom sidan.

Teknikspanarna

Teknikföretagens satsning på att få fler unga intresserade av teknik. Teknikspanarna vänder sig till elever och till lärare i skolår 4-6.

Karriär i handeln

Här kan du lära dig mer om handeln, läsa om olika handelsyrken och ta reda på vilka utbildningar som kan leda till jobb. Det finns material för skolpersonal, elevbloggar, platsannonser och webbfilmer.

Future city

Future City riktar sig till elever i årskurs 6 - 9 och går ut på att designa, bygga och presentera framtidens stad. Future City är ett projekt för att få näringsliv och skola att mötas.

Byggare.com

Information om alla slags utbildningar som leder till alla möjliga jobb inom byggindustrin och om byggbranschen som helhet.

Framtidsresan

Framtidsresan ger fördjupad kunskap om en av Sveriges viktigaste branscher, skogsindustrin. Här kan du se yrkesfilmer eller boka in en temadag för elever på gymnasiet. Skogsindustrierna är massa-, och pappers- och den trämekaniska industrins bransch- och arbetsgivarorganisation.

Sveriges viktigaste jobb

Här kan du testa vilket jobb inom välfärden som passar just dig. Sveriges Kommuner och Landsting står bakom sidan och har som syfte att visa vilka olika yrken som finns inom den offentliga sektorn/välfärden.